Μανος Δανέζης
Μανος Δανέζης

Ο Μάνος Δανέζης, αστροφυσικός και μέλος του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έρχεται στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για να δώσει τρεις διαλέξεις με γενικό τίτλο «Τα λίγα που θυμάμαι».

Οι τρεις αυτές διαλέξεις αν και αυτοτελείς, αποτελούν έναν ενιαίο θεματικό κύκλο γνώσης. Κάθε μία ομιλία είναι συνέχεια της προηγούμενης και ένα ουσιαστικό βοήθημα κατανόησης της επόμενης. Αυτό σημαίνει ότι αν και ο κάθε ακροατής μπορεί να κατανοήσει ξέχωρα την κάθε διάλεξη, για να έχει μια ολοκληρωμένη άποψη για μια σειρά σύγχρονων επιστημονικών θεμάτων τα οποία ενδιαφέρουν τον σύγχρονο Άνθρωπο θα πρέπει να παρακολουθήσει και τις τρεις.

Σημειώνεται πως η συμμετοχή και στις 3 διαλέξεις είναι δωρεάν.

1η διάλεξη: «Η Επιστήμη ως βασικός παράγοντας ανάπτυξης ενός Νέου Ουμανιστικού Δυτικού Πολιτισμού»

την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 στις 18:00

Στη διάλεξη θα επισημανθεί το γιατί οι βασικές επιστημονικές έννοιες της Φυσικής, η Ύλη, ο Χρόνος και ο Χώρος, αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται ο Δυτικός Πολιτισμός. Ειδικότερα θα συζητηθεί το πως η ριζική ανατροπή των επιστημονικών γνώσεων πάνω σε αυτές τις έννοιες επιδρούν δραματικά στη συγκρότηση κάποιων θεολογικών και κοινωνικών συστημάτων.

2η διάλεξη: «Ο Ανθρώπινος Βιοϋπολογιστής – Μετατρέποντας τον Κενό Χώρο σε Ύλη και Ενέργεια»

την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 στις 18:00

Η διάλεξη θέτει ερωτήματα γύρω από τον «Κενό Χώρο», ο οποίος έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε «Ύλη» και «Ενέργεια». Κατά τη διάλεξη θα αναλυθεί ακόμη ο τρόπος με τον οποίο συμμετέχει σε αυτόν τον μετασχηματισμό ο ανθρώπινος εγκέφαλος, ως ένας περίεργος «Ανθρώπινος Βιοϋπολογιστής»

3η διάλεξη: «4η Βιομηχανική Επανάσταση και Τεχνητή Νοημοσύνη»

την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 στις 18:00

Αντικείμενο της συζήτησης αποτελεί το πώς συνδέθηκε η λειτουργία του εγκεφάλου με τις λειτουργίες ενός υπολογιστικού συστήματος, γεγονός το οποίο οδήγησε στην αλματώδη ανάπτυξη της «Τεχνητής Νοημοσύνης». Η συζήτηση θα συνεχιστεί με ενημέρωση για πως οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική φυσική, μας εισάγουν στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.