
Το τρέξιμο, θεωρείται μια ατομική διαδικασία, όπου σηκώνεσαι, φοράς τα αθλητικά σου και ξεκινάς τη διαδρομή σου. Τι γίνεται, όμως, όταν βρίσκεσαι να τρέχεις μέσα σε μια μεγάλη παρέα δρομέων για καλό σκοπό;
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα διεξαχθεί στον Πειραιά το Piraeus Night Walk Run 2019, με σκοπό την ενημέρωση για την άγνωστη αλλά και ύπουλη γυναικεία ασθένεια της Ενδομητρίωσης.
Τι είναι όμως η ενδομητρίωση;
Η Ενδομητρίωση είναι μια γυναικολογική πάθηση, η οποία προσβάλλει 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως. Ενοχοποιείται για προβλήματα υπογονιμότητας και συχνά δεν δίνει ορατά συμπτώματα. Η διάγνωση δεν είναι εύκολη και η ασθένεια εντοπίζεται συνήθως μόνο μετά από αποτυχημένες προσπάθειες σύλληψη. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως η ασθένεια ή/και η λάθος διάγνωσή της μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως ισχυρούς πόνους, ανεπάρκεια οργάνων και άλλες παρενέργειες που ενδέχεται να αποδειχθούν απειλητικές ακόμη και για την ίδια τη ζωή μιας νέας γυναίκας.
Σύμφωνα με το χειρούργο γυναικολόγο – ογκολόγο και επικεφαλή του Παγκόσμιου Κινήματος Endomarch, κύριο Γεώργιο Χείλαρη, η ενδομητρίωση είναι ουσιαστικά η παρουσία και εμφύτευση του ιστού που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικού της μήτρας (δηλαδή το ενδομήτριο) σε θέσεις στην κοιλιά και στην λεκάνη των γυναικών που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται.
Η πάθηση αυτή είναι χρόνια και εκτιμάται ότι προσβάλλει περίπου το 2-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, δηλαδή πάνω από 175 εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πόνος κατά την διάρκεια της περιόδου ή κατά την επαφή (ειδικά στην βαθιά διείσδυση) αλλά μπορεί και να είναι ένας μόνιμος πόνος στη λεκάνη. Το σημαντικότερο όμως χαρακτηριστικό του πόνου που προκαλεί η ενδομητρίωση αφορά στο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος δεν προϋπήρχε από τα πρώτα αναπαραγωγικά χρόνια (δηλαδή, από την έναρξη της περιόδου) αλλά εμφανίστηκε στο πρόσφατο χρονικό διάστημα μηνών ή τελευταίων ένα με δύο ετών. Εννοείται ότι υπάρχουν και άλλες αιτίες που προκαλούν πόνο αλλά θα πρέπει να υποπτευόμαστε την ενδομητρίωση σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και σε αυτές που δεν έχουν κάνει παιδιά.
Το δεύτερο πιο συχνό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι η υπογονιμότητα.
Τι είναι το Παγκόσμιο Κίνημα κατά της Ενδομητρίωσης – Endomarch;
Το κίνημα ονομάζεται Endomarch και σκοπός του είναι η ενημέρωση του κόσμου για την πάθηση. Η όλη αυτή προσπάθεια ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο του Stanford και τον καθηγητή Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Γενικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου, τον κ. Camran Nezhat, το 2014. Από της ΗΠΑ το κίνημα εξαπλώθηκε σε πάνω από 63 χώρες-πόλεις του κόσμου. Οι ενημερωτικές καμπάνιες κυρίως το μήνα Μάρτιο που είναι και ο μήνας «Ευαισθητοποίησης για την Ενδομητρίωση» παγκοσμίως, αλλά και όλες οι δράσεις που διοργανώνονται από το Κίνημα, γίνονται από εθελοντές με σκοπό να βγει προς τα έξω επικοινωνιακά το πρόβλημα.
Λεπτομέρειες για τη φετινή διοργάνωση
To event, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνεται από τηνAμΚΕ “AWARE” [Για την ενημέρωση & πρόληψη των χρόνιων γυναικολογικών παθήσεων],υπό την Αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ & του ΟΠΑΝ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΝΕΟΛΑΙΑΣ], στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος ENDOMARCH WORLDWIDE.
Σημείο Εκκίνησης: Στάδιο Καραϊσκάκη
Σάββατο 13 Απριλίου 2019, 20:00
Κόστος: 5 ευρώ
Δήλωσε συμμετοχή εδώ: www.endomarch.gr
Δήλωσε συμμετοχή έως την Τρίτη 09/04/2019