100 κτήρια στην Αθήνα και τον Πειραιά ανοίγουν και φέτος τις πόρτες στο πλαίσιο του Open House Athens.

Στο καθιερώμενο πλέον ραντεβού στις 6 και 7 Απριλίου 2019, το Open House, ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής, προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Από το πρόγραμμα του Open House Athens που περιλαμβάνει κτήρια δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά, μνημεία, μουσεία, θέατρα, σχολεία, κατοικίες και εργασιακούς χώρους, δεν λείπουν και… 5 Πειραιώτικα στολίδια: πρόκειται για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το Φαρμακείο Mole Pharmacy, τον πολυχώρο Piree, το Simeion Piree και το Lab Piree / Π Gallery.

Ποιά είναι όμως η ιστορία αλλά και το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον πίσω από τα 5 κτήρια που ξεχωρίζουν φέτος στον Πειραιά; Η ομάδα του This is Piraeus ζήτησε από εκπροσώπους των πέντε τοποσήμων του Πειραιά, να παρουσιάσουν στους αναγνώστες του, όσα θα έπρεπε να γνωρίζουν για τα (όχι και τόσο) νέα σημεία αναφοράς της πόλης.

Σχολή Ναυτικών Δοκίμων

Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου 2019 και ώρα 10:00- 14:00
Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), Πειραιάς

Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων θα συμμετάσχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Open House Athens, κατά την οποία θα γίνει υποδοχή – ξενάγηση επισκεπτών ανά ομάδες των 15 ατόμων στους χώρους της ΣΝΔ. Πιο συγκριμένα οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Διοικητήριο ΣΝΔ (Βασσάνειο) καθώς και στο οίκημα Διοικητού, τα οποία αποτελούν κτίρια με μεγάλο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον και κοσμούν την Πόλη του Πειραιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, οι επισκέψεις μπορούν να πραγματοποιηθούν το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7, Απριλίου 2019 από τις 10:00 έως 14:00. Για την είσοδο στη ΣΝΔ απαιτείται η επίδειξη Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας, απαγορεύεται η φωτογράφηση/κινηματογράφηση σε όλους τους χώρους και δεν επιτρέπεται οι επισκέπτες να φέρουν είδη ταξιδίου όπως σακίδια και γυναικείες τσάντες κατά την διάρκεια της ξενάγησης.

Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
Τέρμα Χατζηκυριάκου, Πειραιάς

Mole Pharmacy

Σάββατο 6 Απριλίου 2019 και ώρα 12:00- 18:00

Το φαρμακείο MOLE, συνολικού εμβαδού 600 τ.μ. εδρεύει στο λιμάνι του Πειραιά στην Ακτή Κονδύλη 40. Το όνομα «Mole» προέρχεται από τη χημεία «γραμμομόριο» και ακούγεται σαν «Mall», το οποίο αποτελεί και ένα από τα χαρακτηριστικά του, ένα εμπορικό κέντρο – φαρμακείο.

Το κτήριο του Mole σχεδιάστηκε με μια μοναδική αρχιτεκτονική μινιμαλιστικού ύφους, που μοιάζει με σκάφος, ενώ είναι σχεδιασμένο από τους πολυβραβευμένους αρχιτέκτονες της KLab Architects, οι οποίοι έχουν καταφέρει να αποδώσουν στο κτήριο μια μοναδική ταυτότητα με μίνιμαλ ύφος, το οποίο βρίσκεται σε απόλυτα φυσική αρμονία με το περιβάλλον του λιμανιού.

Ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, εμπνευστής του κτιρίου, παρουσιάζει στο This is Piraeus τους λόγους για τους οποίους το Mole παρουσιάζει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθώς και το τι προσδίδει το συγκεκριμένο κτήριο στον Πειραιά.

Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος

O σχεδιασμός προέκυψε από την ανάγκη καθαίρεσης της όψης που μετά από πολλές παρεμβάσεις τόσο σε αισθητικό, όσο και σε κατασκευαστικό επίπεδο χρίζει συνολικής αρχιτεκτονικής επέμβασης. Στόχος μας ήταν να αναδείξουμε τη νέα εικόνα της σύγχρονης πόλης του Πειραιά και κυρίως τη δυναμική του λιμανιού και των οχηματαγωγών πλοίων που συμπληρώνουν της εικόνα της πόλης. 

Πρόθεση μας να δανειστούμε αυτά τα στοιχεία που προσδίδουν την εικόνα αυτή. Η νέα όψη μας επηρεάζεται από τη δυναμική μορφή των πλοιών, την ροή και την κίνηση σε αυτά. Οι ραμπόσκαλές μας οδηγούν στα νέα καταστρώματα του φαρμακείου με θέα την πόλη και τη θάλασσα. 

Το φαρμακείο είναι ένα κτίριο που λειτουργεί αμφίδρομα με την πόλη. Παύει σίγουρα να ανήκει σε μία χωρίς αισθητική τυπολογία ενός συνοικιακού φαρμακείου που η αρχιτεκτονική είναι απούσα και προκρίνεται η σήμανση που τελικά προσδίδει τη λειτουργία.

Για εμάς το νέο αυτό κτίριο δεν είναι απλά ένα φαρμακείο, αλλά ένας πολυχώρος υγείας και ευεξίας που αντιστοιχεί σε ένα νέο τρόπο ζωής πιο υγεινό και πιο φωτεινό.

Το φωτεινό άσπρο των τοίχων του φαρμακείου θα έρθει σε αντιδιαστολή με τα γκρίζα κτίρια, αλλά σε πλήρη διάλογο με τα νέα πλοία της ακτοπλοίας.

Το εσωτερικό συνδιαλέγεται με το εξωτερικό και η κίνηση στα διαφορετικά επίπεδα γίνεται με ράμπες και ραμπόσκαλες.

Το νέο φαρμακείο αισιοδοξεί να γίνει η σπίθα εκείνη που θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες για τη συνολική αναδιαμόρφωση της ακτής Κονδύλη που μοιάζει σήμερα να βρίσκεται σε παρακμή. Το νέο κτίριο μπορεί να γίνει ένα νέο τοπόσημο στην τοπική κλίμακα καθώς η θέση του είναι εξαιρετικά προβεβλημένη.

Το φωτεινό άσπρο των τοίχων του φαρμακείου θα έρθει σε αντιδιαστολή με τα γκρίζα κτίρια, αλλά σε πλήρη διάλογο με τα νέα πλοία της ακτοπλοίας. Μοιάζει το κτίριο να κρατάει τις βασικές του αρχές και τη σύνδεση του με την πόλη στην όψη της οδού Αιγαλέου, αλλά όσο κατηφορίζεις η όψη ξεκινάει το διάλογο με τα απέναντι πλοία.

Στο εσωτερικό γίνονται νέα πατάρια, αλλά διατηρείται η στέγη με τα ζευκτά που αποκαλύπτεται. Στο εσωτερικό μας ενδιέφερε να κρατήσουμε στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου όπως η λιθοδομή και οι μεταλλικές κολώνες και να φανεί ως ένα σημείο η κληρονομιά του κτιρίου και η σύνδεσή της με τη νέα όψη.

Mole Pharmacy
Ακτή Κονδύλη 40, Πειραιάς

Piree, Simeion Piree και Lab Piree

Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου 2019 και ώρα 11:00- 16:00
Piree, Πειραιάς

Με πρώτο δείγμα γραφής, το Pirée, ένα δημιουργικό μικρόκοσμο που εξελίσσεται και μεγαλώνει, και στη συνέχεια με το Σημείον, τον πολυλειτουργικό χώρο για εκδηλώσεις, η πολυσυλλεκτική Gallery Π, – η οποία συσταγάζει και το Lab Pirée- αποτελούν το νέο εγχείρημα του Κοσμά Καραβά.

Τι συνδέει όμως το Piree, το Simeion και το Lab Piree και γιατί θα έπρεπε να τα επισκεφθεί κανείς;

Το This is Piraeus ζήτησε από τον Κοσμά Καραβά να παρουσιάσει τη φιλοσοφία, αλλά και το όραμα, πίσω από τα 3 τοπόσημα, που δίνουν το δικό τους χρώμα και ύφος στον Πειραιά:

Simeion Piree, Πειραιάς

Κοσμάς Καραβάς

Και στα τρία κτίρια που συμμετέχουν φέτος στο Open House Athens, κυριαρχεί η ίδια φιλοσοφία. Η διατήρηση του βιοτεχνικού και βιομηχανικού χαρακτήρα του λιμανιού του Πειραιά, διαφυλάσσονταςτα υλικά κατασκευής που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια της ζωής των κτιρίων – του Ελληνικού τοπίου – σε συνδυασμό με το σύγχρονο αρχιτεκτονικό design.

Τα τρία πολυλειτουργικά κτίρια αποτελούν αδιάσπαστο μέρος του μεγαλύτερου σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου

Μία αφηγηματική αρχιτεκτονική, η οποία παράλληλα συνδέεται με τις δράσεις που φιλοξενούν οι χώροι, συνθέτοντας ένα ανατρεπτικό industrial σκηνικό, που επαναχρησιμοποιεί παλιά δομικά υλικά (πέτρα, σιδηροκατασκευές, ξύλινες οροφές) για να δημιουργήσει κάτι καινούριο.

Και τα τρία πολυλειτουργικά κτίρια αποτελούν αδιάσπαστο μέρος του μεγαλύτερου σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου σε κομβικό σημείο τεχνών και εκδηλώσεων, με κτίρια-δορυφόρους που στεγάζουν παράλληλες δράσεις. Έναν πόλο έλξης, που ενθαρρύνει την καλλιέργεια του ενδιαφέροντος για αρχιτεκτονική, τέχνη και πολιτισμό, τόσο για τους κατοίκους του Πειραιά, όσο και των Αθηνών. 

Lab Piree – Π Gallery, Πειραιάς

Piree (Κάστορος 78, Πειραιάς)

Simeion Piree (Γραβιάς 37, Πειραιάς)

Lab Piree (Δραγατσανίου & Αιτωλικού, Πειραιάς)