Φωτογραφία: Lemuel Francis Abbott, National Maritime Museum
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη φιλοξενεί έκθεση σπάνιων και αξιόλογων αντικειμένων που σχετίζονται με το Ναύαρχο Νέλσον.

Πιο συγκεκριμένα, στο κτήριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, στην οδό 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτή Μουτσοπούλου, στη Ζέα, φιλοξενούνται 82 ιδιόγραφες επιστολές του Λόρδου Ναυάρχου Nelson, δεκάδες εφημερίδες της εποχής που μνημονεύουν τις νίκες του, πολλά προσωπικά αντικείμενα του Ναυάρχου, περί τα 1.500 βιβλία με θέμα τον Nelson και τους Ναπολεόντειους πολέμους και μία συλλογή αξιόλογων πινάκων, θαλασσογραφιών και χαρακτικών έργων στα οποία απεικονίζεται ο ίδιος ο Nelson, κάποιες από τις ναυμαχίες του και ο θάνατός του.

Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμη μία σημαντική συλλογή 30 μοντέλων διαφόρων τύπων πολεμικών πλοίων από κόκαλο ή ελεφαντοστό κατασκευασμένα από Γάλλους αιχμαλώτους των Ναπολεόντειων πολέμων.

Ανάμεσα στα προσωπικά του αντικείμενα είναι ένα ζευγάρι δαχτυλίδια τα οποία ο ίδιος αντάλλαξε με την Emma Lady Hamilton, διάφορα ασημικά από τα σερβίτσια του, μία από τις προσωπικές του σφραγίδες, μία τούφα από τα μαλλιά του, ένα συνδυαστικό σκεύος σερβιρίσματος που χρησιμοποιούσε ο ίδιος μετά τον ακρωτηριασμό του δεξιού του χεριού και ένα κομμάτι από τη σημαία της ναυαρχίδας του HMS Victory σε κορνίζα.

Σημειώνεται πως η συλλογή αποτελεί μέρος της Κύριας Ναυτιλιακής Συλλογής και Έκθεσης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό στους ίδιους χώρους, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της Ιστορικής Βιβλιοθήκης.

Περισσότερες πληφοροφίες για την έκθεση μπορείτε να βρείτε εδώ.