Ο Πειραιάς αποκτά σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς δώρισε στον Δήμο Πειραιά 3 σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τα κεντρικά σημεία της πόλης του Πειραιά, με πρώτο σημείο τοποθέτησης στο πάρκινγκ του Μεγάρου του επιμελητηρίου, συμβολικά καθώς βρίσκεται δίπλα στον σταθμό του «Ηλεκτρικού».

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη δωρεά, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε:

«H προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι μέλημα όλων. Οι παραγωγικές τάξεις, που εκφράζει το Επιμελητήριό μας, έχουν ταχθεί υπέρ της προώθησης και εν γένει της ανάπτυξης τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, όπως η ηλεκτροκίνηση».

Υπενθυμίζεται από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς πως στην πλατφόρμα kinoumeilektrika.ypen.gr, υποβάλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής στη δράση «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ για το 2020, επιδοτεί την αγορά ή τη μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων ως εξής:

  • Για ΙΧ και επαγγελματικά αυτοκίνητα με λιανική τιμή, προ φόρων, έως 30.000 ευρώ, η επιδότηση είναι 20% με όριο τα 6.000 ευρώ. Από 30.001 έως 50.000 ευρώ η επιδότηση είναι 15% με όριο τα 6.000 ευρώ.
  • Για δίκυκλα/τρίκυκλα, ποσοστό 20% επί της αξίας με όριο τα 800 ευρώ.
  • Για ποδήλατα, ποσοστό 40% με όριο τα 800 ευρώ.
  • Για ταξί η επιδότηση είναι 25% επί της λιανικής τιμής, προ φόρων, με όριο τα 8.000 ευρώ ή, για plug in υβριδικό μοντέλο, ποσοστό 15% με όριο τα 5.500 ευρώ.

Σημειώνεται πως τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ζητήσουν επιπλέον επιδότηση 500 ευρώ για αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή (σε συνδυασμό με αγορά ΙΧ, όχι ποδηλάτου ή σκούτερ). Με απόσυρση παλαιού οχήματος/δικύκλου (εξαιρούνται τα ποδήλατα) παρέχεται επιπλέον μπόνους 1.000 και 400 ευρώ αντίστοιχα.