Piraeus Makerspace: Ένα πρωτοπόρο εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας στον Πειραιά

Το πρώτο πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Πειραιά εγκαινιάστηκε, παρουσία της Δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων της Πολιτείας, των παραγωγικών δυνάμεων της πόλης και της σχολικής κοινότητας, στην εναρκτήρια εκδήλωση παράδοσης και έναρξης λειτουργίας του, που διοργανώθηκε την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2023. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον σύγχρονο, ανακαινισμένο χώρο, που πλέον στεγάζεται το εργαστήριο Piraeus Makerspace, εντός του ιστορικού κτηρίου της πρώην ΣΚΥΠ στην περιοχή των Καμινίων.

Τη σημαντική πρώτη ημέρα έναρξης του εργαστηρίου χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτριος Καρύδης, ο  τέως Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος, ο Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρος Βαρελίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, η Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο ΠΑΠΕΙ Στυλιανή Σοφιανοπούλου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Πειραιά Διονύσης Αναστασόπουλος, ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Πειραιά Δημήτρης Δελλαπόρτας και ο Διευθυντής ΙΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ Γιώργος Διαμαντόπουλος. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση εγκαινίων εκπρόσωποι της Πολιτείας, των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και σχολείων του Πειραιά, Επιχειρήσεων, Θεσμικών και Κοινωφελών Φορέων καθώς και πολίτες του Δήμου.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε: 

«Ο Δήμος Πειραιά παρουσιάζει σήμερα ένα παράθυρο στο μέλλον! Το εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας ή αλλιώς Piraeus Makerspace ανοίγει τις πύλες του και μας καλεί να το αγκαλιάσουμε. Σήμερα είναι μια πολύ ξεχωριστή ημέρα για τον Πειραιά, γιατί παραδίδουμε μια δομή που αναμένεται να αποτελέσει εφαλτήριο εκπαίδευσης, δημιουργίας, σχεδιασμού και κοινωνικής συνοχής, καθώς καθεμιά και καθένας μπορεί να συμμετέχει με μηδενικό κόστος χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Η πρώην ΣΚΥΠ είναι ένα ιστορικό σχολικό συγκρότημα, με έναν πολύ μεγάλο περιβάλλοντα χώρο. Έχουμε υποβάλει πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για την ολική αναδιαμόρφωση του χώρου, αλλά και της γειτονιάς».

Ο κ. Κώστας Κατσαφάδος συνεχάρη τον Δήμο Πειραιά γι΄αυτή την πρωτοβουλία επισημαίνοντας:

«Eλπίζω το παράδειγμα του Δήμου, να το ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι, ώστε να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του περιβάλλοντος, της πράσινης ανάπτυξης αλλά και της εξοικονόμησης πόρων».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου συνεχάρη τον Δήμο Πειραιά που εξασφαλίζει ευρωπαϊκούς αλλά και εθνικούς πόρους για να υλοποιεί πρωτοποριακές δράσεις στον Πειραιά, υπενθυμίζοντας τη λειτουργία του Blue Lab. «Βλέπουμε υπερσύγχρονα μηχανήματα και πάνω απ΄ όλα ότι πρέπει να φροντίζουμε το περιβάλλον, κάτι για το οποίο η τεχνολογία μας βοηθάει πάρα πολύ», ανέφερε η κα Αντωνάκου.

Για τo Piraeus Makerspace

Τo Piraeus Makerspace αποτελεί ένα νέο εργαστήριο ψηφιακής κατασκευής και μικροπαραγωγής  με σύγχρονο εξοπλισμό και ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού και κατασκευής. Διαθέτει εργαλεία κατεργασίας διαφόρων υλικών και ταυτόχρονα περιέχει μια σειρά μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας. Ανάμεσα στον εξοπλισμό του περιλαμβάνεται ψηφιακό κοπτικό laser και CNC router, 3D εκτυπωτές, ψηφιακές ραπτομηχανές και Arduino μικροεπεξεργαστές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη διαδραστικών αντικειμένων.

Σκοπός του Piraeus Makerspace είναι να αποτελέσει έναν κομβικό χώρο εκπαίδευσης και πληροφόρησης στην πόλη, που θα εστιάζει συνεχώς στην προσπάθεια εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας στον Δήμο Πειραιά και στη διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση διαφόρων ομάδων του πληθυσμού του Δήμου, όπως μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, τεχνίτες, διάφορες επαγγελματικές ομάδες κ.ά.

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Piraeus Makerspace πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις, τεχνολογική επιμόρφωση, ημέρες κοινού, δράσεις σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα καθώς και Hackathon για την παραγωγή καινοτόμων ιδεών. Το εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας απευθύνεται στην κοινότητα των δημιουργών (makers) που επιθυμούν να δημιουργήσουν και να ανασχεδιάσουν προϊόντα με έναν βιώσιμο τρόπο που αποσκοπεί κυρίως στην επαναχρησιμοποίηση υλικών. Η εκ των προτέρων γνώση χρήσης του εξοπλισμού του εργαστηρίου δεν είναι απαραίτητη, καθώς πρόκειται να διοργανώνονται τακτικά σεμινάρια εκπαίδευσης που θα απευθύνονται σε όλες και όλους.

Το Piraeus Makerspace δημιουργήθηκε αξιοποιώντας πόρους του ευρωπαϊκού έργου POP-MACHINA(HORIZON 2020) στον άξονα «Αστική Ανάπτυξη και Αναζωογόνηση με μοχλό την Κυκλική Οικονομία», ενώ παράλληλα έλαβε συμπληρωματική χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ και την πρόσκληση ΕΛΛΑΔΑ 1821-ΕΛΛΑΔΑ 2021.  Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου POP-MACHINAπαρόμοια εργαστήρια (Makerspaces) υλοποιούνται, ως ανοιχτοί χώροι εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό να χρησιμοποιούνται από τις ομάδες-στόχο που δύναται να είναι επιχειρήσεις, επιχειρηματίες, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ειδικές ομάδες πληθυσμού, σχολές, εργαστήρια, το γενικό κοινό.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2023».