Προς ένα νέο κυκλοφοριακό σχεδιασμό στην πόλη του Πειραιά;

Ο Δήμος Πειραιά εκπονεί το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.), ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα οργανώσει το πλαίσιο ανάπτυξης των απαραίτητων και επιθυμητών παρεμβάσεων, για τη μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα, ακολουθώντας την ίδια στρατηγική πρότυπων ευρωπαϊκών πόλεων.

Στόχος του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Πειραιά είναι η μειωμένη εξάρτηση από το ΙΧ αυτοκίνητο και η ενθάρρυνση των ήπιων μορφών μετακίνησης και της δημόσιας συγκοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμμετοχικές διαδικασίες είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου οι πολίτες και σημαντικοί φορείς της πόλης να εκφράσουν τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για την αστική κινητικότητα. Μάλιστα, με αφορμή το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Πειραιά, βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική διαδικτυακή έρευνα για τις μετακινήσεις των πολιτών, στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Για τη συμμετοχή στην έρευνα, πατήστε εδώ.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα που υλοποιείται από τον Δήμο Πειραιά, οι απαντήσεις των πολιτών θα παίξουν σημαντικό ρόλο και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και για τη διαμόρφωση στρατηγικών και πολιτικών για τον μελλοντικό κυκλοφοριακό σχεδιασμό στην πόλη του Πειραιά.

Σημειώνεται πως στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και στις συναντήσεις συμμετέχουν περίπου 55 φορείς όπως φορείς μεταφορικού έργου (ΟΑΣΑ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, κ.α.), εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, Ενώσεων, Συνδέσμων, υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πόλων έλξης μετακινήσεων (νοσοκομεία, γήπεδα κλπ.), υπηρεσιών ασφάλειας και έκτακτης ανάγκης (ΕΚΑΒ, Τροχαία, Πυροσβεστική κλπ.), επαγγελματιών της πόλης (ΤΑΞΙ), εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Σχολές και Φορείς Εκπαίδευσης, φορείς και ομάδες πολιτισμού – αθλητισμού και για την προστασία του περιβάλλοντος, σύλλογοι και ομάδες ιδιωτών που προωθούν τη βιώσιμη κινητικότητα.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν, μέχρι σήμερα, διατυπωθεί στο πλαίσιο των συσκέψεων και τηλεδιασκέψεων για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι:

  1. Η ενίσχυση της προσβασιμότητας, με την συγκοινωνία και πεζή, με προτεραιότητα στους ευάλωτους χρήστες, τόσο του κέντρου και των πόλων έλξης μετακινήσεων όσο και του Λιμένα.
  2. Η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και πράσινων διαδρομών που να συνδέουν και να αναδεικνύουν τα σημεία ενδιαφέροντος (Μουσεία, πλατείες, τουριστικοί λιμένες, αθλητικοί χώροι).
  3. Η δημιουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο του Πειραιά.
  4. Η θέσπιση ωραρίου φορτοεκφορτώσεων.
  5. Η δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης με στοχευμένη προσέγγιση.
  6. Ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη διαχείριση της κυκλοφορίας τις ημέρες διεξαγωγής megaevents στην πόλη, όπως αγώνων στα δύο μεγάλα αθλητικά κέντρα, παραστάσεων στο Δημοτικό Θέατρο ή στο Βεάκειο, κ.α.
  7. Η πιθανότητα θέσπισης ωραρίου (π.χ. τα απογεύματα) κατά το οποίο οι σχολικές αυλές θα είναι ανοιχτές με σκοπό να αξιοποιούνται ως δημόσιοι ανοικτοί χώροι.
  8. Η βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας σε όλους τους τύπους μετακινήσεων
  9. Η δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής

Η ιστοσελίδα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι διαθέσιμη εδώ.