Krav Maga Κραβ Μαγκά Πειραιάς

Τα κρούσματα εγκληματικών περιστατικών κάνουν την καθημερινότητα -όπως σε όλες τις πόλεις, έτσι και στον Πειραιά- ολοένα και πιο επικίνδυνη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η εκμάθηση τεχνικών αυτοάμυνας αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Ένα από τα πλέον ανερχόμενα συστήματα αυτοάμυνας είναι το Krav Maga: το σύστημα εκπαίδευσης των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων που γίνεται ολοένα και δημοφιλέστερο στην Ελλάδα.

Ποιά πράγματα πρέπει να προσέχει κανείς για να μειώσει τον κίνδυνο εμπλοκής σε μια δυσάρεστη κατάσταση στον Πειραιά;

Νίκος Μπεχλιβάνης Krav Maga Πειραιάς

του Νίκου Μπεχλιβάνη, Πιστοποιημένου Εκπαιδευτή Krav Maga (IKMF) στον Πειραία

Το Krav Maga είναι ένα σύστημα αυτοάμυνας που αναπτυχθηκε στο Ισραήλ. Μαθάινοντας κανείς Krav Maga μαθαίνει να συμπερίφερεται με βάση το τρίπτυχο ΠρόληψηΑποφυγή– Αντιμετώπιση. Παρακάτω θα ανεφερθούμε σε 5 καθημερινές μας συνήθειες που αποσκοπούν στην Πρόληψη και αφορούν όλους μας, ακόμα και αν δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ με το Krav Maga ή άλλα μαχητικά αθλήματα.

Καθημερινό Περπάτημα

Το περπάτημα αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον καλύτερο σύμμαχό μας για μια υγιή ζωή. Είναι όμως καλή πρακτική το να περπατάμε φορώντας ακουστικά, ιδιαίτερα αν ακούμε μουσική ή συνομιλούμε με φίλους και γνωστούς;

Tα ακουστικά και η ενασχόληση μας με το κινητό μας απομονώνει από το γύρω περιβάλλον, μειώνει την προσοχή μας και την αντίληψη μας, με αποτέλεσμα να γινόμαστε ο πιο εύκολος στόχος.

Την επόμενη φορά που θα κάνετε ένα περίπατο στην αγορά του Πειραιά, στη Μαρίνα Ζέας ή στο Πασαλιμάνι, προτιμήστε την παρέα ενός φίλου και αφήστε τα ακουστικά σας στο σακίδιό σας.

Krav Maga Κραβ Μαγκά Πειραιάς
Τα ακουστικά και η ενασχόληση μας με το κινητό την ώρα που προχωράμε μας απομονώνει από το γύρω περιβάλλον

Ανάληψη Μετρητών

Αν αναρωτιέστε ποιά είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη ώρα για την ανάληψη μετρητών από τα ATMs, η απάντηση είναι αρκετά εύλογη: Προγραμματίζουμε να κάνουμε ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ κατά την διάρκεια της ημέρας.

Αποφεύγουμε πάση θυσία να επισκεπτόμαστε τα ΑΤΜs τις βραδινές ώρες και αν αυτό είναι απαραίτητο, τότε δεν πηγαίνουμε ποτέ μόνοι. Καλό είναι να παρατηρούμε το χώρο γύρω από τα ΑΤΜ και τα άτομα που τυχόν βρίσκονται κοντά σε αυτό.

Προτιμήστε μηχανήματα που βρίσκονται στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, όπου δεν θα είστε ολομόναχοι. Μια ακόμη καλή πρακτική είναι να έχουμε μαζί μας και ένα δεύτερο, ψεύτικο πορτοφόλι με λιγοστά χρήματα, το οποίο πολύ πιο εύκολα θα δώσουμε αν μας ζητηθεί.

Γενικότερα πρέπει πάντα να αναλογιζόμαστε ότι τα υλικά αγαθά και ο εγωισμός μας δεν έχουν μεγαλύτερη αξία από την σωματική και ψυχική μας ακεραιότητα. 

Krav Maga Κραβ Μαγκά Πειραιάς
Τα υλικά αγαθά και ο εγωισμός μας δεν έχουν μεγαλύτερη αξία από την σωματική και ψυχική μας ακεραιότητα

Διασκέδαση

Όταν ακούμε την λέξη διασκέδαση, αμέσως έρχονται στο μυαλό μας στιγμές χαράς και χαλάρωσης, όμως καλό θα είναι να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί και παρατηρητικοί.

Μπαίνοντας σε ένα μαγάζι, ιδιαίτερα εάν αυτό είναι κλειστός χώρος, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζουμε τις εξόδους του χώρου, καθώς μπορεί να υπάρχει και άλλη έξοδος πέρα από την κύρια είσοδο από την οποία εισήλθαμε.

Αποφεύγουμε να καθόμαστε σε σημείο το οποίο δεν έχει εύκολη πρόσβαση σε οποιαδήποτε έξοδο. Επίσης, καλό είναι να παρατηρήσουμε τα άτομα γύρω μας. Να θυμάστε ότι ένα άτομο με πιθανή προβλήματική συμπεριφορά είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό (π.χ κάποιος μεθυσμένος).

Αν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, καλό θα ήταν να αλλάξουμε θέση ή και μαγαζί, καθώς είναι πολύ πιθανό πως θα βρισκόμαστε στο μαγαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα διασκεδάζοντας, και άρα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε όσο γίνεται πιο ασφαλείς καθ’ όλη τη διαμονή μας.

Krav Maga Κραβ Μαγκά Πειραιάς
Όταν βρισκόμαστε σε μαγαζιά, αποφεύγουμε να καθόμαστε σε σημείο το οποίο δεν έχει εύκολη πρόσβαση σε οποιαδήποτε έξοδο

Χρησή Καθημερινών Αντικειμένων

Πολλά από τα  αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν αμυντικά όπλα σε μία επιθεση. Η χρήση καθημερινών αντικειμένων είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο που δίνει βάση η εκπαίδευση του Krav Maga.

Τοποθετήστε στο σπίτι σας, σε διάφορα σημεία, αντικείμενα τα οποία φαντάζεστε πως θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε αμυντικά. Ενα βάζο, ένα καπάκι κατσαρόλας, μια πετσέτα, μια καρέκλα μπορεί και να μας σώσουν την ζωή.

Επίσης ανάλογα αντικείμενα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στο δρόμο, όπως την τσάντα πλάτης, ένα βιβλίο, τα κλειδία μας, το laptop μας κ.α. Χρησιμοποιήστε λοιπόν την φαντασία σας ή εκπαιδευτείτε με βάση τις αρχές του Krav Maga και μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά και αποτελεσματικά ό,τι υπάρχει γύρω σας!

Krav Maga Κραβ Μαγκά Πειραιάς
Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας ή εκπαιδευτείτε με βάση τις αρχές του Krav Maga και μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά και αποτελεσματικά ό,τι υπάρχει γύρω σας

Συναναστροφή με αγνώστους

Σίγουρα δεν είναι λίγες οι φορές που σας έχουν συμβουλεύσει να μην μιλάτε ή συναναστρέφεστε με αγνώστους! Και όμως, αυτή η συμβουλή είναι εξαιρετικά σημαντική!

Σήμερα, που τα πάντα γίνονται με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, ακόμα και ο κίνδυνος βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αποφεύγουμε λοιπόν όχι μόνο να δίνουμε πληροφορίες μέσω μηνυμάτων σε αγνώστους, αλλά και να αναγράφουμε στα προφίλ μας προσωπικές πληροφορίες όπως περιοχή διαμονής, σημείο εργασίας, σχολείο, Πανεπιστήμιο ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία φανερώνει ευαίσθητες πληροφορίες για την καθημερινή μας ρουτίνα.

Ακόμα και μέσω φωτογραφιών που δημοσιεύουμε με τις αντίστοιχες πληροφορίες τοποθεσίας και ώρας, εύκολα καταλαβαίνει κάποιος πότε βρισκόμαστε εκτός σπιτιού και πότε πρόκειται να μετακινηθούμε από και προς σε αυτό. Επομένως γινόμαστε εύκολος στόχος όταν έχουμε δώσει, εμείς οι ίδιοι, -άθελα μας φυσικά- πληροφορίες για την καθημερινότητα μας. 

Αυτά ήταν κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων. Αν μένετε στον Πειραιά, τα παραπάνω σας φάνηκαν ενδιαφέροντα ή επιθυμείτε να εκπαιδευτείτε πάνω σε χρήσιμες τεχνικές του Krav Maga, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να επισκεφθείτε τη σχολή μας South West Krav Maga Training που βρίσκεται πλησίον του Πανεπιστημίου Πειραιά.

South West Krav Maga Training
Διεύθυνση: Λουκά Ράλλη 87 & Καροαολή κ Δημητριού (πλησίον Πανεπιστημιού Πειραιά)
Facebook: facebook.com/southwestkravmaga
Instagram: instagram.com/southwestkravmagapiraeus
Email: nibechliv@gmail.com