Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε και να διατυπώσουμε την άποψή μας για μία παράσταση με πειστικότητα και αμεσότητα; Με ποια κριτήρια θα προβούμε σε αξιολογήσεις των ερμηνειών, της σκηνοθεσίας, της σκηνογραφίας κ.ο.κ.; Ποια ορολογία θα χρησιμοποιήσουμε;

Τι είδους επιχειρήματα μπορούμε να αναπτύξουμε, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάτι τόσο φευγαλέο και ευμετάβλητο όπως η τέχνη του θεάτρου; Υπάρχουν περιορισμοί ή εμπόδια στην κριτική λειτουργία; 

Ποιες είναι οι σύγχρονες σχολές λογοτεχνικής θεωρίας και κριτικής; Από ποια οπτική εξετάζουμε ένα έργο τέχνης; Ποια είναι τα εργαλεία ενός καλού κριτικού; 

Η κριτικός θεάτρου Λουΐζα Αρκουμανέα (Το Βήμα, Lifo), με M.F.A. στο Dramaturgy and Dramatic Criticism από το Yale University, θα ηγηθεί ολιγομελών τμημάτων 7-10 ατόμων. 

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom κάθε Πέμπτη, στις 19:00. 

Σχετική βιβλιογραφία θα αποσταλεί στους συμμετέχοντες μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του σεμιναρίου.

Ύστερα από μία σειρά εισαγωγικών μαθημάτων, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συνθέσουν τα δικά τους κριτικά σημειώματα, τα οποία θα εξετάζονται και θα αναλύονται ομαδικά, την ώρα του μαθήματος. 

Μέχρι τις 27/11/20, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να στείλουν βιογραφικό, μαζί με ένα σύντομο κριτικό σημείωμα (με θέμα της αρεσκείας τους, έως 200 λέξεις), στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@dithepi.gr.

Οι συμμετέχοντες αναμένεται να έχουν στενή επαφή, όχι απαραίτητα επαγγελματική, με την τέχνη του θεάτρου και με τον γραπτό λόγο. Η επιλογή θα γίνει από την Λουίζα Αρκουμανέα, η οποία θα ενημερώσει ηλεκτρονικά τους συμμετέχοντες στις 30/11.

Έναρξη σεμιναρίου: Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, στις 19:00
Διάρκεια σεμιναρίου: 3 Δεκεμβρίου 2020 έως 1 Απριλίου 2021
(Δε θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα 24/12, 31/12 και 25/3.)  

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά άτομο, σε 2 δόσεις:

  • Α’ δόση (Δεκ. + Ιαν.) = 50 ευρώ το άτομο
  • Β’ δόση ( Φεβρ. + Μάρτ.) = 50 ευρώ το άτομο

Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο στη γραμματεία του ΔΘΠ Κατερίνα Γαβρίλη στα τηλέφωνα 2104143300 και 6975730050.

Αιτήσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@dithepi.gr