Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, 6 και 7 Απριλίου 2019, κτήρια στον Πειραιά άνοιξαν τις πόρτες τους με αφορμή το 5ο Open House Athens 2019.

Σημείον by Piree

Σημείον by Piree

Το “αδελφάκι” του Piree δυο στενά πιο κάτω, άνοιξε πρόσφατα και έχει ως κύριο σκοπό του τη διοργάνωση prive εκδηλώσεων.

Το Σημείον, συνολικού εμβαδού 202 τ.μ. είχε αρχικά λειτουργήσει ως παλιό μηχανουργείο και λαμαρινάδικο, ενώ η πρόσοψη του διατηρήθηκε ακριβώς όπως όταν κατασκευάστηκε την πρώτη φορά.

Δεν έχουν γίνει επεμβάσεις στο χώρο ούτε και στη σκεπή, καθώς η ομάδα του Σημείον έχει καταφέρει να διατηρήσει την αυθεντικότητα του κτηρίου.

Open House 2019

Αξίζει να αναφερθεί πως η σκεπή είναι κεραμική και συγκεκριμένα έχουν χρησιμοποιηθεί κεραμίδια Δηλαβέρη, ενώ η διακόσμηση και τα έπιπλα που κοσμούν το Σημείον είναι κυρίως από την προσωπική συλλογή του κυρίου Καραβά.

Lab Piree

To νέο κτήριο του Piree, βρίσκεται Δραγατσανίου & Αιτωλικού. Το Lab δεν έχει ανοίξει ακόμη τις πόρτες του για το κοινό, με αποτέλεσμα όσοι το επισκέφθηκαν στο πλαίσιο του Open House Athens, είχα την ευκαιρία να δουν το κτήριο κατά τη διάρκεια εργασιών, γεγονός που είχε μεγάλο ενδιαφέρον.

Το κτήριο χτίστηκε περίπου το 1925 με 1935 και κατά το πέρασμα των δεκαετιών έχει υπάρξει εργαστήριο κατασκευής καζανιών, λαμαρινάδικο αλλά και αποθήκη για το εργοστάσιο Παπαστράτος.

Το Lab Piree έχει ως στόχο την ευρύτερη πολιτισμική ανάπτυξη της περιοχής του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, ενώ χωρίζεται σε 2 χώρους.

Το πρώτο κτήριο, θα ονομαστεί P-Gallery και θα είναι ένας χώρος με εκθέσεις, που θα φιλοξενεί σταθερά αντικείμενα καλλιτεχνών. Στο χώρο υπάρχει και ένα πατάρι το οποίο χτίστηκε το 1970. Αυτό το πατάρι σήμερα παίρνει τη μορφή ενός σύγχρονου loft, αποκλειστικά για την προσωπική χρήση των καλλιτεχνών της έκθεσης.

Όπως και στο Σημείον, ο αρχιτέκτονας Κοσμάς Καραβάς έχει προσπαθήσει να διατηρήσει το βιομηχανικό στοιχείο πρωτότυπο και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στους εσωτερικούς χώρους θα είναι μικρές και λίγες.

Στο χώρο θα επικρατήσει το κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε συμβολικά χρώματα του λιμανιού.

Ο δεύτερος χώρος του Lab Piree θα φιλοξενεί γραφεία αλλά και δείγματα εργασίας του αρχιτέκτονα.

Piree

Ένας εδραιωμένος πολυχώρος για τέχνες, design, διακόσμηση και αρχιτεκτονική, ο πολυχώρος Piree στην Κάστορος 78, άνοιξε για άλλη μια φορά τις πόρτες του.

Μέσα σε ένα παλιό βιομηχανικό κτήριο του 1890, το Piree διαμορφώνεται σε ένα πολυχώρο δημιουργίας και τεχνών.

Το Piree φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής αλλά και άλλες εκθέσεις καλλιτεχνών. Αλλάζει ανά περιόδους διακόσμηση και στυλ και προσαρμόζεται πάντα στις ανάγκες της περιόδου αλλά και της εκάστοτε εκδήλωσης.

Φωτογραφίες: Ελισάβετ Ράμφου