Ίδρυμα Λασκαρίδη: Ταξιδεύοντας στην Κωνσταντινούπολη με τους περιηγητές

Πώς περιέγραψαν οι περιηγητές από τη δυτική Ευρώπη την Κωνσταντινούπολη από την Άλωση και μετά; Πώς δημιουργείται η οθωμανική πρωτεύουσα και ποια μνημεία τη χαρακτηρίζουν; Πώς οι διαφορετικές κοινωνικές και θρησκευτικές ομάδες συνθέτουν το μοναδικό ψηφιδωτό της Πόλης και πώς συμβάλλουν στον οικιστικό ιστό της;

Μετά την επιτυχία των διαδικτυακών ξεναγήσεων στη Μικρά Ασία και το Αιγαίο Πέλαγος, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει έναν νέο κύκλο συναντήσεων με θέμα την Κωνσταντινούπολη.

Με οδηγό τον διαδικτυακό τόπο Travelogues – Με το Βλέμμα των Περιηγητών, η δράση αυτή έχει στόχο να ταξιδέψει το κοινό στη βυζαντινή και οθωμανική πρωτεύουσα από τον 16ο μέχρι και τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.  

Μέσα από σπάνιο και πλούσιο εικονογραφικό υλικό, οι ιστορικοί Ιόλη Βιγγοπούλου και Δημήτρης Λούπης μας συνοδεύουν σε ένα οδοιπορικό, για να ανακαλύψουμε τους τόπους, τα μνημεία και τους ανθρώπους της Πόλης. Από την Αγία Σοφία έως το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή και τη Σκεπαστή Αγορά, από τα χαμάμ έως τους ζαχαροπλάστες, από τους ροδόκηπους έως τους λαλέδες (τουλίπες), η ιστορία της Κωνσταντινούπολης από την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς και μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις προσφέρονται δωρεάν μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Απαραίτητη  η προεγγραφή: https://tinyurl.com/5c7mv2z6

Πρόγραμμα

8 Ιανουαρίου: Η πρώτη γνωριμία

22 Ιανουαρίου: Από τη Βασιλεύουσα στην οθωμανική πρωτεύουσα

5 Φεβρουαρίου: Ο κόσμος της πρωτεύουσας

19 Φεβρουαρίου: Το απόγειο της αρχιτεκτονικής

4 Μαρτίου: Αντιθέσεις & Συνθέσεις

11 Μαρτίου: Παγίωση, Πειραματισμός, Ανανέωση

1η Απριλίου: Η νέα εποχή της Πόλης

15 Απριλίου: Όψεις και αντανακλάσεις της νεοτερικότητας

Λεζάντα συνημμένης εικόνας: Η πλατεία Ατ Μεϊντανί στη θέση του βυζαντινού Ιπποδρόμου της Κωνσταντινούπολης και το τέμενος του Σουλτάνου Αχμέτ Α΄. Πηγή: Travelogues