Από το πρώτο Καφεκοπτείο Λουμίδη το 1920 στον Πειραιά, μέχρι την κορυφή: Με αφορμή τα 100 χρόνια των Καφεκοπτείων Λουμίδη, ο Ιάσονας Λουμίδης, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, διηγείται στο This is Piraeus την ιστορία μιας μικρής οικογενειακής επιχείρησης του Πειραιά, που εξελίχθηκε σε μία σύγχρονη Ελληνική εταιρεία, παραμένοντας πιστή στον καφέ, στους ανθρώπους και στους καταναλωτές της.

Πότε και πώς ήρθατε για πρώτη φορά σε επαφή με τον καφέ;

Το 1910, τα τρία αδέρφια από την Κάρυστο, ο Αντώνης, ο Νίκος και ο Ιάσων Λουμίδης, έχοντας αφήσει πίσω την γενέτειρα τους, έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά αναζητώντας εργασία. Ύστερα από αρκετές προσωρινές δουλειές, άνοιξαν ένα παντοπωλείο με αποικιακά προϊόντα και καταπιάστηκαν με τη δύσκολη διαδικασία της παρασκευής και του καβουρδίσματος του καφέ, χρησιμοποιώντας τα πρωτόγονα μέσα της εποχής.

Λίγα χρόνια αργότερα, τα τρία αδέλφια αποφάσισαν να επενδύσουν όλες τους τις οικονομίες σε ένα κατάστημα αφιερωμένο αποκλειστικά στον καφέ. Έτσι, το 1920 στην οδό Ρετσίνα στον Πειραιά, άνοιξαν το πρώτο Καφεκοπτείο Λουμίδη.

Η πρωτοπορία τότε ήταν ότι ο καφές δεν πουλιόταν όπως σήμερα σε ένα σακουλάκι έτοιμος προς παρασκευή και κατανάλωση. Σε αντίθεση, η κάθε νοικοκυρά έπρεπε να βρει ωμό καφέ, να τον καβουρδίσει και να τον αλέσει. Αυτό είδαν τότε οι προγονοί μας σαν ευκαιρία και αποφάσισαν να κάνουν ένα κατάστημα αποκλειστικά για τον καφέ. Έδιναν στον πελάτη φρεσκοκομμένο καφέ. Αυτή ήταν η διαφορά και εκείνο που τους έκανε να εξαπλωθούν ραγδαία.

Αδέρφια Λουμίδη Πειραιάς
Iστορική Εικόνα από το αρχείο των Καφεκοπτείων Λουμίδη
Έπαιξε κάποιο ρόλο ο Πειραιάς στην εμπορική επιτυχία των Καφεκοπτείων Λουμίδη; Ποιά είναι η σχέση της επιχείρησης με τον Πειραιά σήμερα;

Ο Πειραιάς αποτελούσε πάντοτε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ευρώπης. Όπως είναι λογικό επομένως, η αγορά του Πειραιά ήταν πολύ ισχυρή, με αφθονία προϊόντων και ιδιαίτερα έντονη καταναλωτική δραστηριότητα. Άρα, το άνοιγμα του 1ου Καφεκοπτείου Λουμίδη στον Πειραιά αποτέλεσε μία πολύ έξυπνη επιχειρηματική κίνηση και αρχικά βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στην είσοδο νέων καταναλωτών στο κατάστημα. Όμως, αυτό που έκανε την επιχείρηση να αντέξει στο χρόνο ήταν η δέσμευση της, να παρέχει υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες. Έτσι, κατάφερε να χτίσει ένα πολύ φανατικό πελατολόγιο. 

“Το άνοιγμα του 1ου Καφεκοπτείου Λουμίδη στον Πειραιά αποτέλεσε μία πολύ έξυπνη επιχειρηματική κίνηση.”

Τα Καφεκοπτεία Λουμίδη είναι άρρηκτα συνδεμένα με τον Πειραιά και την τοπική του κοινωνία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως υπάρχουν πελάτες 3ης γενιάς, οι οποίοι παραμένουν το ίδιο φανατικοί και εμείς κάνουμε τα πάντα για να τους ικανοποιήσουμε, έχοντας σταθερή παρουσία στην τοπική αγορά από το 1920 και διαθέτοντας πλέον δυο καταστήματα, ένα στην Τσαμαδού (εταιρικό) και ένα στην Ηρώων Πολυτεχνείου & Σκουζέ 19 (franchise). 

Καφεκοπτεία Λουμίδη Πειραιάς
Το κατάστημα Καφεκοπτεία Λουμίδη στην οδό Τσαμαδού στον Πειραιά
Που πιστεύετε πως πρέπει να εστιαστεί μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση για να επιζήσει, να επιτύχει και -γιατί όχι- να τα “εκατοστίσει”;

Οι άνθρωποι, οι αξίες και το όραμα είναι τα πιο σημαντικά συστατικά για μία επιτυχημένη οικογενειακή εταιρεία. Τα Καφεκοπτεία Λουμίδη από την ίδρυση τους το 1920 έχουν δοκιμαστεί από πολλά γεγονότα και κακουχίες που έχει υπομείνει το Ελληνικό κράτος. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αυτό που κρατούσε σταθερή την επιχείρηση ήταν πάντα η αγάπη μεταξύ των μελών της οικογένειας, οι άνθρωποί της και οι αξίες της που μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά. Ενώ, αυτό που έδειχνε το δρόμο για την ευημερία και την ανάπτυξη ήταν ανέκαθεν το όραμα.

“Στις δύσκολες συνθήκες αυτό που κρατούσε σταθερή την επιχείρηση ήταν η αγάπη μεταξύ των μελών της οικογένειας, οι άνθρωποί της και οι αξίες της που μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά.”

Τα Καφεκοπτεία Λουμίδη μέσα σε αυτά τα 100 χρόνια εξελίχθηκαν από μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση, σε μία σύγχρονη Ελληνική εταιρεία, που κρατάει σταθερές τις αξίες του σεβασμού προς τον πελάτη, το περιβάλλον, την παράδοση και την Ελληνική Κοινωνία.

Καφεκοπτεία Λουμίδη 100 χρόνια
Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και ποιά η μεγαλύτερη ευκαιρία για την τρίτη -πλέον- γενιά στο τιμόνι της επιχείρησης;

Είμαστε μια Ελληνική Οικογενειακή Επιχείρηση, η οποία έχει περάσει στην τρίτη γενιά και προχωρά στο μέλλον με αποφασιστικότητα. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η μεταλαμπάδευση των αξιών και του οράματος των ίδρυτών στην τέταρτη πλέον γενιά. Στόχος μας είναι να παραμείνει η εταιρεία πρωτοπόρα στις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στον χώρο του καφέ στην Ελλάδα, παραμένοντας πιστοί στην αγάπη για τους ανθρώπους μας και σεβόμενοι τον πελάτη.

Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο και ευκαιρία για τα Καφεκοπτεία Λουμίδη καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση τους. Οι διαρκώς μεταβαλλόμενες τάσεις, οι μεταβολές στην καταναλωτική συμπεριφορά και η υψηλή γνώση των καταναλωτών στα ζητήματα του καφέ αποτελούν ευκαιρία για τα Καφεκοπτεία Λουμίδη. Καθώς, η εταιρεία μπορεί να αναδείξει πιο εύκολα την υψηλή ποιότητα, την ζεστή φιλοξενία και εξυπηρέτηση που εδώ και 100 χρόνια είναι η σημαία της.

Ελληνικός καφές στην χόβολη - Καφεκοπτεία Λουμίδη
Ελληνικός καφές στην χόβολη – Καφεκοπτεία Λουμίδη
Πώς μπορεί μια επιχείρηση, σαν τα Καφεκοπτεία Λουμίδη, να παραμένει σύγχρονη και να καινοτομεί σε έναν τομέα ο οποίος (φαινομενικά) στηρίζεται στην παράδοση;

Πίσω από την επιτυχημένη πορεία των Καφεκοπτείων Λουμίδη, κρύβεται ο συνδυασμός της πείρας και της παράδοσης, με την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Παρόλο, που ο χαρακτήρας της εταιρείας βασίζεται στην παράδοση, παραμένουμε καινοτόμοι και προσφέρουμε συνεχώς ποιοτικά προϊόντα στους πελάτες μας. Ένα σπουδαίο παράδειγμα που συνδυάζει παράδοση και καινοτομία, είναι το Greek Coffee Kit, μια νέα πρόταση για τους λάτρεις του αυθεντικού ελληνικού καφέ. Στο Greek Coffee Kit θα βρει κανείς όλα όσα χρειάζεται για την παρασκευή και το σερβίρισμα του ελληνικού καφέ, με την υπογραφή και την εγγύηση της Οικογένειας Λουμίδη.

Τα σιλό στο κατάστημα Καφεκοπτεία Λουμίδη στον Πειραιά
Τα σιλό στο κατάστημα Καφεκοπτεία Λουμίδη στον Πειραιά
Πώς φαντάζεστε τα Καφεκοπτεία Λουμίδη σε 100 χρόνια από σήμερα;

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να καινοτομούμε στο χώρο του καφέ, με γνώμονα την υψηλή ποιότητα και τη διατήρηση των αξιών μας «Μεράκι – Πείρα – Φιλοξενία – Κοινωνική Ευθύνη». Πιστεύουμε πως μέσω αυτών των αξιών η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσετε και να εξελίσσετε, χωρίς να ξεχνά τις ρίζες της, παραμένοντας δίπλα στον πελάτη, προσφέροντάς του την καλύτερη δυνατή εμπειρία καφέ.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σχέση των Ελλήνων με τον καφέ;

Η σχέση του Έλληνα με τον καφέ ξεκίνησε την περίοδο της Τουρκοκρατίας και πιο συγκεκριμένα τον 18ο αιώνα. Όμως, του πήρε 200 χρόνια μέχρι να γίνει το πιο δημοφιλές ρόφημα. Αγαπημένο είδος καφέ για πολλά χρόνια ήταν και συνεχίζει να είναι ο ελληνικός, στη συνέχεια ο στιγμιαίος (φραπέ), μετά την τυχαία ανακάλυψη του στη ΔΕΘ, κατέκτησε ταχύτατα την Ελλάδα, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια ο espresso είναι ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ιδιαίτερα στην κατανάλωση εκτός σπιτιού. Οι Έλληνες είναι από τους λαούς με την υψηλότερη ημερήσια κατανάλωση καφέ στον κόσμο, όμως αυτό που τους ξεχωρίζει από τους άλλους λαούς είναι πως η κατανάλωση καφέ αποτελεί ένα κοινωνικό γεγονός, μία ευκαιρία για κοινωνικοποίηση.

“Οι Έλληνες είναι από τους λαούς με την υψηλότερη ημερήσια κατανάλωση καφέ στον κόσμο, όμως αυτό που τους ξεχωρίζει από τους άλλους λαούς είναι πως η κατανάλωση καφέ αποτελεί ένα κοινωνικό γεγονός, μία ευκαιρία για κοινωνικοποίηση.”

Βέβαια, ο καταναλωτής πλέον είναι αρκετά ενημερωμένος και αναζητεί υψηλής ποιότητας χαρμάνια και μονοποικιλιακούς που ταιριάζουν στα γούστα του, με τελικό στόχο να απολαύσει την απόλυτη εμπειρία καφέ. Εμείς στα Καφεκοπτεία Λουμίδη εδώ και 100 χρόνια φροντίζουμε, ώστε αυτή η εμπειρία να είναι μοναδική.

Με τι καφέ (άραγε) ξεκινάτε την ημέρα σας;

Ο πρώτος καφές της ημέρας είναι πάντα ελληνικός! Η ήπια γεύση του, τα μοναδικά αρώματα που σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές και η ζεστασιά του, δίνουν την απαραίτητη τόνωση ώστε να ξεκινήσει η μέρα δημιουργικά και ευχάριστα. Ειδικά ο συνδυασμός του πρώτου καφέ με βουτήματα ή άλλα εδέσματα απογειώνει όλη την εμπειρία του πρωινού καφέ. Αργότερα όμως, ένας espresso Gold από 4 εκλεκτές ποικιλίες Arabica είναι η επόμενη επιλογή μου. Το εκλεπτυσμένο του άρωμα και το ολοκληρωμένο του σώμα με νότες καραμέλας και σοκολάτας δημιουργούν την ιδανικότερη επιλογή για ένα ευχάριστο “μεσημεριανό διάλειμμα”. 

#100yearsloumidiscoffeeshops

Summary
100 Χρόνια Καφεκοπτεία Λουμίδη
Article Name
100 Χρόνια Καφεκοπτεία Λουμίδη
Description
Τα Καφεκοπτεία Λουμίδη, η Ελληνική Οικογενειακή Επιχείρηση με την μακρόχρονη παράδοση στον κόσμο του καφέ, γιορτάζουν 100 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυση τους με την εμβληματική φράση 100 χρόνια στις καρδιές σας.
Author
Publisher Name
This Is Piraeus