Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Εγκαινιάζεται νέα έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινής στην Αθήνα.

Την Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 εγκαινιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά η έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας “Ο Βορράς του Νότου. Ιθαγενείς Πληθυσμοί και Εμπνεύσεις από την Βόρεια Αργεντινή”.

Η έκθεση που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης (Φίλωνος 29, Πειραιάς), πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινής στην Αθήνα, ενώ έχει ελεύθερη είσοδο.

Το έτος 2019 ανακηρύχθηκε ως Διεθνές Έτος Αυτοχθόνων (Ιθαγενών) Γλωσσών από την UNESCO. Σε αυτά τα πλαίσια, η έκθεση θα παρουσιάσει εθνογραφικές φωτογραφίες του Nicolás Heredia των ιθαγενών Κομ και Γουίτσι, που σήμερα κατοικούν στην βορειοανατολική Αργεντινή μαζί με κρεολούς της περιοχής. Για πρώτη φορά, θα παρουσιαστεί το βιβλίο “Ματιές από Το Αδιαπέραστο” που περιλαμβάνει την φωτογραφική δουλειά ενός έτους του Heredia με τις κοινότητες.

Επίσης, η ζωγράφος Laura Asaro θα εκθέσει την καλλιτεχνική της δουλειά που είναι επηρεασμένη από τα χρώματα της βορειανατολικής Αργεντινής, ενώ θα είναι παρούσα για να δείξει τα τελευταία έργα της που φέρουν αποχρώσεις και πινελιές των τοπίων της περιοχής.

Σημειώνεται πως η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά άρχισε να λειτουργεί αρχικά το 1957 ως τμήμα και από το 1985 ως ανεξάρτητο τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και στεγάζεται στο κτήριο του αναπαλαιωμένου Παλαιού Ταχυδρομείου Πειραιά.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά φιλοξενεί ακόμη έργα νεοελλήνων ζωγράφων μεταξύ αυτών οι Νικόλαος και Περικλής Λύτρας, Κωνσταντίνος Μαλέας, Κωνσταντίνος Ρωμανίδης, Μιχαήλ Οικονόμου, Αλέξανδρος Χριστοφής, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται ανάρτηση έργων νεότερων καλλιτεχνών, εκ των οποίων σημαντική είναι η παρουσία των πειραιωτών ζωγράφων.

Οι ώρες λειτουργίας, της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά για το κοινό είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. με 2 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το προσωπικό της Δημοτικής Πινακοθήκης στο τηλέφωνο 210 4101 402 ή στο email pinakothiki@pireasnet.gr.